SMART ENERGY YÖNETİM KURULU ÜYESİ HAVVA KÖROĞLU CAPİTAL DERGİSİ’NE GÜNEŞ SEKTÖRÜNÜ DEĞERLENDİRDİ

Ekim 2020
"
Güneş enerjisi sektörü kadınların katılımı ile büyüyor
"

 

Güneş enerjisi sektörünün öncü kuruluşlarından Smart Energy’nin Yönetim Kurulu Üyesi Havva Köroğlu, kadınların iş gücüne katılımının büyümeyi desteklediğini vurguladı. Kadınların güneş enerjisi sektöründe sahadan yönetime kadar her kademede başarıyla görev aldıklarına dikkat çeken Köroğlu, “Kadınların iş hayatında konumunun güçlenmesi en başta toplumsal kalkınma için bir gereklilik” dedi.

Güneş enerjisisektörüne bir start-up girişimcisi olarak giriş yapan ve son iki yıldır sektörün önde gelen kuruluşlarından Smart Energy’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Havva Köroğlu, sektördeki önemli bir gelişime dikkat çekti. Kadınların bu sektörde her kademede görev alabildiğini vurgulayan Köroğlu, fırsat eşitliği ilkesinin önemini vurguladı. 

Güneş enerjisi sektörünün Türkiye’de özellikle son 5 yılda büyük bir gelişme kaydettiğini, 2014 yılında sadece 40 MW’lık kurulumun bulunduğu güneş enerjisi sektörünün 2020 yılına gelindiğinde 6 bin MW’ı aştığını belirten Köroğlu, “Başta cari açık olmak üzere ülke ekonomisine önemli katkılar sunan güneş enerjisi sektörü, istihdam konusunda da önemli kazanımlar sağlıyor. İnanıyoruz ki bu sektör kadınların katılımı ile büyümeye devam edecek” şeklinde konuştu. Smart Energy’de Yönetim Kurulu Üyeliğinin yanı sıra EPC Merkez Ofisi Müdürlüğü ve İç Denetim Direktörlüğü görevlerini yürüten Köroğlu, “Güneş enerjisi sektörü büyümeli, ülkemizin enerji üretimindeki gelişimi hızlanmalı, cari açığımız denge altına alınmalı, işsizlik oranlarımız düşmeli, derken bunun ancak kadınlarımızın katılımı ile mümkün olacağını biliyor ve bu bilinçle hareket ediyoruz” dedi. 

 

GENÇ VE YENİLİKÇİ BİR SEKTÖR

Kadınların iş hayatında konumunun güçlenmesinin, en başta toplumsal kalkınma için bir gereklilik olduğunu belirten Havva Köroğlu, “Kadının çalışması ve ekonomik katkı sağlaması, en küçük toplumsal yapı olan aile içinde dahi fark yaratıyor. Bu fark, toplumsal bilinçlenme ve sosyo-kültürel zenginleşme sağlıyor” dedi. “Kadın işi-erkek işi” gibi düşünsel farklılıkların çoğu alanda yok olmaya başladığına işaret eden Köroğlu, şözlerine şöyle devam etti: “Sahadan tutun da yönetim kuruluna kadar çeşitli rollerde farklı pozisyonlarda artık kadınları görüyoruz. Kadınların kriz zamanlarında daha dayanıklı ve güçlü oldukları araştırmalar ile sabitken kadınlarımızın iş hayatına katacağı çok şey var. Kadınlar güneş enerjisi sektöründe de her alanda katkı sağlayabilir; örneğin dizayn, modelleme, Ar-Ge, üretim, vs… Bu liste uzar gider. Önemli olan tüm çalışanların zevkle çalışacakları, üretken olacakları alanları belirlemiş olması. Çünkü severek çalıştığınızda her sektörde, her alanda çok başarılı olabilirsiniz.”

FIRSAT EŞİTLİĞİ ÖNEMLİ 

Smart Energy’nin gelişimine paralel olarak kadın istihdamına da ağırlık verdiğini belirten Köroğlu, şu bilgileri paylaştı: “Önümüzdeki süreçte kadın çalışan sayısını her departmanda eşitlik sağlayacak şekilde artırmayı hedefliyoruz. Türkiye’de yapılanmaya başladığı günden bu yana çalışan sayısını 20’lerden 400’lere çıkaran Smart Energy’de, bugün itibariyle kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 47 civarında. Mavi yakalı çalışanlarımız arasında ise bu oran yüzde 50'nin üzerinde. Bölüm olarak oranlar değişiklik göstermekle birlikte üretimdeki 33 istasyonun 22 kilit noktası kadınların yönetiminde. Ar-Ge'mizi kadın çalışanlarımıza teslim ettik. Bazı bölümlerde kadın istihdamı yüzde 65'in üzerinde. Kalite bölümünde ve üretimde çok sayıda kadın çalışanımız görev alıyor. Smart Energy olarak her kademede fırsat eşitliği ilkesini benimsedik. Sahadan, yönetim kuruluna kadar her kademe ve her rol için fırsat eşitliği sunuyoruz. Smart Energy çalışanlarına yol arkadaşı gözü ile bakıyor. Çalışanlarımıza değer vererek ve takım olma bilincini geliştirerek, hep birlikte başarıya ulaşacağımıza inanıyoruz.”

Copyright © 2020 | Smart Güneş Teknolojileri - Tüm hakları saklıdır.
Data1